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Brazilian Journal in Health Promotion
Fortaleza University
ISSN: 1806-1222 EISSN: 1806-1222
Vol. 28, No. 3, 2015, pp. 370-378
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Bioline Code: bh15067
Full paper language: English
Document type: Research Article
Document available free of charge
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Brazilian Journal in Health Promotion, Vol. 28, No. 3, 2015, pp. 370-378
en |
FEEDING AND DIABETES MELLITUS: PERCEPTION AND FOOD CONSUMPTION BY ELDERLY PEOPLE IN THE HINTERLANDS OF PERNAMBUCO
Barbosa, Maria Andressa Gomes; Almeida, Ana Maria Rampeloti; Figueiredo, Mariana Andrade; Negromonte, Adriana Guimarães; Silva, Jordana Sirlaide Lima da; Viana, Marcia Gabrielle Silva & Galvão, Georgia Karoline Cavalcante
Abstract
Objective: To evaluate the knowledge of diabetes diet and identify factors that may
interfere with the adherence to nutritional therapy and food choices of participants in a
Community Center for the Elderly in Sairé, PE. Methods: A quantitative, descriptive and
cross-sectional study, which evaluated 39 attendees of that center, from July to August 2014,
with or without diabetes mellitus. Two questionnaires were applied to assess socioeconomic
data, nutrition knowledge and cultural factors, and check the consumption of food with high
and low glycemic index. Data was analyzed using the Assistat Program 7.0 Beta version.
Results: The majority of the respondents have knowledge about types of foods that may
influence the treatment of diabetes mellitus, as 51.2% (n=20) reported knowing some food
that can reduce the risk for diabetes onset or assist in its treatment. Most of the participants
reported having acquired such knowledge through the television 35% (n=7) and conversation
with peers 35% (n=7). Evaluation of the food intake evidenced higher consumption of foods
with high glycemic index. However, among diabetic patients, foods with low glycemic index
are consumed more times per week. Conclusion: The knowledge about nutrition and diabetes
mellitus was considered adequate, but socioeconomic and cultural factors may interfere in
the adherence to diet therapy for diabetes or in the food choices made by the individuals.
However, food consumption was considered appropriate among diabetics.
Keywords
Food Consumption; Aged; Diabetes Mellitus
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pt |
Alimentação e Diabetes Mellitus: percepção e consumo alimentar de idosos no interior de Pernambuco
Barbosa, Maria Andressa Gomes; Almeida, Ana Maria Rampeloti; Figueiredo, Mariana Andrade; Negromonte, Adriana Guimarães; Silva, Jordana Sirlaide Lima da; Viana, Marcia Gabrielle Silva & Galvão, Georgia Karoline Cavalcante
Resumo
Objetivo: Avaliar o conhecimento sobre alimentação relacionada ao diabetes e identificar
fatores que possam interferir na adesão à terapia nutricional e nas escolhas alimentares
de participantes de um Centro de Convivência de Idosos em Sairé-PE. Métodos: Estudo
quantitativo, transversal e descritivo com 39 frequentadores do referido centro, de julho a
agosto de 2014, portadores ou não de diabetes mellitus. Aplicaram-se dois questionários
para avaliar dados socioeconômicos, conhecimento alimentar e fatores culturais, e verificar
o consumo de alimentos de alto e baixo índice glicêmico. Os dados foram analisados através
do Programa Assistat versão 7.0 beta. Resultados: Observou-se que a maioria possui
conhecimentos sobre tipos de alimentos que podem influenciar no tratamento de diabetes
mellitus, pois 51,2% (n=20) disseram conhecer algum alimento que pode reduzir os riscos
de acometimento ou auxiliar no tratamento do diabetes. A maioria disse ter adquirido esse
conhecimento por meio de televisão (35%; n=7) e conversa com conhecidos (35%; n=7).
Verificando o consumo alimentar, constatou-se maior consumo de alimentos com alto índice
glicêmico. Porém, entre os diabéticos, viu-se que os alimentos de baixo índice glicêmico
são consumidos mais vezes por semana. Conclusão: Considerou-se adequado o nível de
conhecimento em relação à alimentação e diabetes, mas viu-se que fatores socioeconômicos
e culturais podem interferir na adesão à dietoterapia ou nas escolhas alimentares dos
indivíduos. Contudo, o consumo alimentar se mostrou mais adequado entre os diabéticos.
Palavras-chave
Consumo Alimentar; Idoso; Diabetes Mellitus
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es |
Alimentación y Diabetes Mellitus: percepción y consumo de alimentos de mayores del interior de Pernambuco
Barbosa, Maria Andressa Gomes; Almeida, Ana Maria Rampeloti; Figueiredo, Mariana Andrade; Negromonte, Adriana Guimarães; Silva, Jordana Sirlaide Lima da; Viana, Marcia Gabrielle Silva & Galvão, Georgia Karoline Cavalcante
Resumen
Objetivo: Evaluar el conocimiento sobre la alimentación
relacionada a la diabetes e identificar los factores que puedan
contribuir para la adhesión de la terapia nutricional y las
elecciones alimentarias de los participantes de un Centro de
Convivencia para Mayores de Sairé-PE. Métodos: Estudio
cuantitativo, transversal y descriptivo con 39 mayores del
referido centro entre Julio y Agosto de 2014, portadores o no de
diabetes mellitus. Se aplicó dos cuestionarios para evaluar los
datos socioeconómicos, el conocimiento alimentario y factores
culturales y verificar el consumo de alimentos de bajo y alto índice
glicémico. Los datos fueron analizados a través del Programa
Assistat versión 7.0 beta. Resultados: Se observó que la mayoría
tiene conocimientos de los tipos de alimentos que pueden influir
en el tratamiento de la diabetes mellitus pues el 51,2% (n=20)
afirmaron conocer algún alimento que puede reducir los riesgos
de tener la diabetes o auxiliar en su tratamiento. La mayoría
afirmó haber adquirido este conocimiento a través de la televisión
(35%; n=7) y charla con conocidos (35%; n=7). Al verificar el
consumo de alimentos, se constató mayor consumo de alimentos
con alto índice glicémico. Sin embargo, entre los diabéticos, los
alimentos de bajo índice glicémico son consumidos más veces a
la semana. Conclusión: Se consideró el nivel de conocimiento
sobre la alimentación y la diabetes adecuado pero se observó
que factores socioeconómicos y culturales pueden influir en la
adhesión de la dietoterapia o en la elección de los alimentos de
los individuos. Sin embargo, el consumo de alimentos se mostró
más adecuado entre los diabéticos.
Palabras-clave
Consumo de Alimentos; Anciano; Diabetes Mellitus
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