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Journal of Biotechnology and Biodiversity
Gessiel Newton Scheidt
ISSN: 2179-4804
Vol. 2, No. 1, 2011, pp. 13-21
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Bioline Code: jy11003
Full paper language: English
Document type: Research Article
Document available free of charge
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Journal of Biotechnology and Biodiversity, Vol. 2, No. 1, 2011, pp. 13-21
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Fermentation of sugar cane juice (Sacharum officinarum) cultivar RB 7515 by wild yeasts resistant to UVC
Sobrinho, VS; da Silva, VCF & Cereda, MP
Resumo
Fermentações alcoólicas comerciais convivem com
contaminações por microrganismos presentes nos
colmos de cana ou na água industrial. Os contaminantes
são bactérias ou leveduras “selvagens” que resultam em
prejuízos de rendimento. O controle destas
contaminações é feito com ácido e antibiótico. A
desinfecção por radiação ultravioleta é eficiente em
líquidos transparentes e apresenta vantagem por não
deixar resíduos. Relatos do efeito sobre microrganismos
em líquidos turvos e coloridos são escassos. A pesquisa
avaliou o uso de lâmpada comercial de radiação UVC
para redução de carga microbiana e seu efeito sobre a
fermentação do caldo de cana cultivar RB 7515. O
caldo bruto e água usados na diluição a Brix 12,0 foram
submetidos às doses de 0, 500, 1000, 2000 e 4000
Joules/l. As contagens foram feitas em meios de cultivo
específicos. A dose 500 Joules/L foi suficiente para
eliminar os coliformes, mas sobreviveram leveduras e
bactérias mesófilas. Doses superiores a 500 Joules/l
eliminaram todos os microrganismos. O caldo tratado
diluído a 12 Brix foi fermentado com a leveduras
sobrevivente até estabilização do Brix, proporcionando
vinho a 5°GL para todos os tratamentos. Considerou-se
que a potencialidade de leveduras selvagens resistentes
à radiação UVC foi comprovada.
Palavras-chave
Fermentação alcoólica; contaminantes; água; diluição; desinfecção
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Fermentation of sugar cane juice ( Sacharum officinarum ) cultivar RB 7515 by wild yeasts resistant to UVC
Sobrinho, VS; da Silva, VCF & Cereda, MP
Abstract
Commercial alcoholic fermentations coexist with microbial contamination come together with sugar cane or
industrial water. The contaminants are bacteria or wild yeast that also results reduction in yield. The contaminants
control use acid treatment and antibiotics. Disinfection by ultraviolet radiation is efficient in transparent liquid and
has as advantage leaving no residues. Reports on the UV effect over microorganisms in turbid and colored liquids
are scarce. The research evaluated the use of commercial UVC lamp in continuous reactor for reducing microbial
load and its effect on the fermentation of sugarcane cultivar RB 7515. The sugar cane juice and tap water used in
dilution were both exposed to doses of 0, 500, 1000, 2000 and 4000 Joules/l juice. The counts were made in specific
culture media. The dose 500 Joules/liter was enough to eliminate the coliforms, but survived yeast and bacteria
without difference to the others dose. The treated sugar cane juice was diluted to 12 Brix and fermented by the
surviving wild yeasts until Brix stabilization. The alcoholic graduation was 5° GL for all the treatment. It was
proved the ability of wild yeasts resistant to UVC even with long fermentation times.
Keywords
Alcoholic fermentation; contamination control; water; dilution; Wild yeasts; UVC resistance
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