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Ciência Florestal
Centro de Pesquisas Florestais - CEPEF, Departamento de Ciências Florestais - DCFL, Programa de Pós Graduação em Engenharia Florestal - PPGEF
ISSN: 0103-9954 EISSN: 0103-9954
Vol. 24, No. 3, 2014, pp. 677-684
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Bioline Code: cf14065
Full paper language: Portuguese
Document type: Research Article
Document available free of charge
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Ciência Florestal, Vol. 24, No. 3, 2014, pp. 677-684
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WOOD QUALITY EFFECT ON KRAFT PULPING PERFORMANCE
de Carvalho, Danila Morais; da Silva, Marcelo Rodrigues & Colodette, Jorge Luiz
Abstract
The aim of this study was to evaluate the wood quality in the kraft pulping performance under two different
pulping conditions at two delignification degrees based on results for the yield, brightness, viscosity, and k/
kappa corrected index. Eucalyptus wood (A, B, and C) was analyzed about their physicochemical properties
(basic and apparent density, insoluble and soluble lignin content, extractive content, ash and insoluble ash
in hydrochloric acid) and used for pulp production by modified kraft cooking, using two different pulping
conditions: Condition I (PI) - 16.5% effective alkali, 30% sulfidity, and 155° of cooking temperature; and
Condition II (PII) - 17.5% effective alkali, 32% sulfidity,and 147°C cooking temperature. Both conditions
were performed to kappa number 15.5 ± 0.5 and 18.0 ± 0.5. The following pulping parameters and pulp
properties produced were evaluated: H factor, screened yield, viscosity, brightness, hexenuronic acid
content, and the k/kappa corrected index. The A wood, which had lower extractives and lignin content in
its constitution, as well as lower basic and apparent density when compared with B and C woods, showed
good results for cooking parameters, especially the pulp produced at PII condition at kappa number 18.0 ±
0.5.Also, the A wood showed higher screened yield, brightness, and viscosity comparing to the other pulps
produced. Those pulps produced with higher kappa number have lower k/kappa corrected index.
Keywords
Eucalyptus; wood quality; delignification degree; kraft pulping conditions
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pt |
EFEITO DA QUALIDADE DA MADEIRA NO DESEMPENHO DA POLPAÇÃO KRAFT
de Carvalho, Danila Morais; da Silva, Marcelo Rodrigues & Colodette, Jorge Luiz
Resumo
O objetivo do estudo foi avaliar o efeito da qualidade de madeiras de eucalipto no desempenho da polpação
kraft sob duas diferentes condições de polpação e em dois níveis de deslignificação, baseando-se no
rendimento, alvura, viscosidade e índice k/kappa corrigido das polpas produzidas. As madeiras de eucalipto
(A, B e C), foram analisadas quanto às suas propriedades físico-químicas (densidades básica e aparente,
teor de ligninas insolúvel e solúvel, teor de extrativos, cinzas e cinzas insolúveis em ácido clorídrico) e
utilizadas para a produção de polpa celulósica por meio do cozimento kraft modificado, utilizando duas
condições de polpação, sendo elas: Condição I (PI) - álcali efetivo de 16,5%, sulfidez de 30% e temperatura
de cozimento de 155°C; e Condição II (PII) - álcali efetivo de 17,5%, sulfidez de 32% e temperatura de
cozimento de 147°C. Ambos os cozimentos foram realizados buscando-se no número kappa de 15,5 ± 0,5 e
de 18,0 ± 0,5. Foram avaliados os seguintes parâmetros de polpação e propriedades das polpas produzidas:
fator H, rendimento depurado, viscosidade, alvura, conteúdo de ácidos hexenurônicos e o índice k/kappa
corrigido. A madeira A, que apresentou menores teores de extrativos e lignina em sua constituição, bem
como menores densidades básica e aparente quando comparada com as madeiras B e C, apresentou os
melhores resultados para os parâmetros de cozimento avaliados, com destaque para a polpa produzida pela
condição de cozimento PII com o número kappa de (18,0 ± 0,5), que apresentou maior rendimento, alvura
e viscosidade dentre todas as polpas produzidas. Polpas produzidas com maior número kappa apresentam
menores índices k/kappa corrigidos.
Palavras-chave
Eucalyptus; qualidade da madeira; grau de deslignificação; condições de polpação kraft
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